Vergeet de woonbonus, daar is de klimaatbonus
De 11 oplossingen voor milieu en klimaat zouden na de verkiezingen in mei moeten worden opgenomen in het federale en Vlaamse regeerakkoord, zo stelt de BBL. De voorstellen van BBL worden ondersteund door onder meer Natuurpunt, Bos+, Greenpeace en WWF.
Eén van de voorstellen is om de woonbonus te hervormen tot een klimaatbonus. De woonbonus is een belastingvermindering voor wie een woonlening afsluit. "De bedoeling van die bonus was dat huizen beter betaalbaar zouden worden, maar dat gebeurde niet", zegt Benjamin Clarysse van BBL. "Jaarlijks gaat er 1,2 miljard euro naar de woonbonus, maar die heeft ervoor gezorgd dat de woningprijs gemiddeld met 13.000 euro is gestegen."
A-label
BBL pleit voor een klimaatbonus: een bonus die je krijgt als je woning een A-label heeft wat energiezuinigheid betreft, ofwel meteen bij een nieuwbouwwoning, ofwel na vijf jaar bij renovatie of andere energie-ingrepen in een bestaande woning. Want, zo redeneert BBL, de overheid heeft enkele grote hefbomen voor gedragsverandering in handen, via de fiscaliteit. "Mensen kunnen kiezen voor renovatie, slopen en heropbouwen, of voor een energiezuinige nieuwbouwwoning. Dat zou ervoor zorgen dat er in Vlaanderen veel meer gerenoveerd en zuinig gebouwd wordt. Ook de bouwsector wil de woonbonus al langer hervormen."
Maar opgelet: wie er niet in slaagt om binnen de vijf jaar dat A-label te halen, zou dan de bonus verworven door de fiscale stimuli moeten terugbetalen, mét een boete van 20 procent erbovenop. Dat is de stok die de BBL achter de deur wil houden: "Onze renovatiegraad ligt véél te laag", zegt Clarysse, het is de bedoeling om veel meer te laten renoveren.
Want kopen kost geld, weet de BBL nog, tot 50.000 euro als je een bestaande woning grondig wil isoleren, en met nieuwbouw die steeds duurder wordt, en daarom moeten mensen die de stap zetten, recht hebben op een bonus. Dat heeft een dubbel positief effect, poneert Bienstman: de bewoner geniet een lagere energiefactuur, en het is goed voor onze economie.
Verlaging registratierechten
En er is meer: BBL wil de mensen dichter bij het werk laten wonen. Maar nu aarzelen veel mensen nog om de switch te maken, onder meer door de hoge vaste kosten, die voor een groot deel te wijten zijn aan de registratierechten. Bienstman stelt daarom voor om de registratierechten te verlagen, "zodat mensen makkelijker gaan verhuizen om dichter bij hun werk te wonen, en dus lange verplaatsingen met de auto vermijden".
Ook voor wie geen eigen woning kan betalen, moet er een tegemoetkoming zijn, stelt BBL: "We willen subsidies om de sociale problematiek aan te pakken, voor mensen die nu geen eigen huis kunnen kopen, en soms in slecht geïsoleerde woningen belanden."
Bron: vrtNWS