25-06-2019

Woonkredieten waren nooit goedkoper

25 juni 2019

De rentevoeten op woonleningen blijven zakken en hebben nieuwe laagterecords bereikt. Maar Belgisch vastgoed wordt steeds duurder.

Bij het begin van de zomer noteert het gespecialiseerde dienstenkantoor Immotheker Finotheker de laagste hypothecaire rentevoeten ooit. Voor een woonlening met een vaste rentevoet op 20 jaar ligt het marktgemiddelde nu op 1,68 procent. Dat is minder dan de 1,79 procent die in april werd opgetekend - wat toen ook al een laagterecord was - en beduidend minder dan de 1,92 procent van een halfjaar geleden. Hetzelfde verhaal geldt voor woonkredieten met een vaste rente op 10 jaar (1,22 procent) en voor de leningen met een jaarlijks variabele rentevoet (1,21 procent). Opgelet: het gaat hierbij steeds om leningen waarbij de klant maximaal 80 procent leent van de waarde van de vastgoedaankoop (en dus 20 procent zelf financiert). U kunt meer dan 80 procent ontlenen, maar bij een zgn. 'quotiteit' van meer dan 80 betaalt u ook hogere rentes.

Voor zijn Rentebarometer baseert Immotheker zich op een totaal van 1.500 kredietformules, verspreid over 16 banken. Het
gaat dus om gemiddelden. In werkelijkheid leidt de concurrentiestrijd tussen de banken tot nog lagere rentes in individuele dossiers. Zo afficheert de vergelijkingswebsite spaargids.be een voorbeeld van een woonlening bij KBC (vaste rente op 20 jaar) tegen 1,28 procent.

Waar ligt de bodem?
Volgens kredietspecialist John Romain van Immotheker gaan die lage rentes nog een tijdje aanhouden. 'De nulrentepolitiek van de Europese Centrale Bank maakt dat sparen niets opbrengt, maar ook dat lenen (bijna) niets kost. Begin 2018 leefde nog de verwachting dat er een versoepeling van de ECB-politiek op komst was, en dat de hypothecaire rentes hierdoor langzaamaan een beetje omhoog zouden gaan. Dat is deels ook gebeurd, tegen eind 2018, maar dit voorjaar is het perspectief op die ECBversoepeling helemaal weggevallen en zijn de woonrentes weer in dalende lijn gegaan.'

Het valt volgens Romain niet te voorspellen wanneer de rente het bodempeil zal bereiken. 'Maar het omgekeerde, een plotse
renteopstoot, valt nu zeker niet te verwachten.'

Vastgoed duurder
Door de lage woonrentes is het kopen van vastgoed als belegging erg populair - en door die grote vraag blijven de Belgische vastgoedprijzen stijgen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse vastgoedprijsindex van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In het eerste kwartaal van dit jaar was residentieel vastgoed 3,6 procent duurder dan een jaar voordien. Voor nieuwe woningen was er een prijstoename van 3,5 procent en voor bestaande woningen zelfs van 3,7 procent. De index van Statbel toont aan dat de snelheid waarmee vastgoed in ons land duurder wordt, dit jaar hoger ligt dan vorig jaar.Eind 2018 was er sprake van een prijstoename met 2,5 procent.

(Bron: De Standaard)