10-01-2018
09 januari 2018

Door een wetsaanpassing betaal je op een Vlaamse gezinswoning tegen de zomer 7 procent registratierechten. En dus is volgens immomakelaars de jacht op huizen met klein beschrijf (en slechts 5 procent registratierechten) geopend.

'Profiteer nu nog van de verlaagde registratierechten van 5 procent' en 'klein beschrijf nog mogelijk'. Verschillende immokantoren proberen volop klanten te lokken door de aandacht te vestigen op de nieuwe regels voor de registratiebelasting die de Vlaamse regering eind vorig jaar voorstelde. De tarieven van 5 procent voor een bescheiden woning - het klein beschrijf - en 10 procent voor een grotere woonst - het groot beschrijf - verdwijnen voor het standaardtarief van 7 procent.

Wat maakt dat wie nu nog kan kopen met klein beschrijf in bepaalde gevallen enkele duizenden euro's goedkoper uitkomt, zegt Marc Timmerman van immokantoor De Brugse Databank. Veel kopers zijn vandaag de dag op zoek naar woningen met klein beschrijf. Het scheelt 2 procent: dat zijn niet de grote getallen, maar het is toch mooi meegenomen.

Niet altijd beter
Om op basis van de verkoopcijfers na te gaan of er nu massaal jacht gemaakt wordt op huizen met klein beschrijf is het nog te vroeg. "Dat weten we pas begin februari", zegt Bart Van Opstal van de Vereniging van Notarissen. Wel merken we dat mensen veel vragen hebben over de regels.

Op het eerste gezicht zou je bij klein beschrijf denken dat 5 procent in plaats van 7 procent registratierechten beter is. Maar dat is het niet altijd. "De regering wil een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro", vervolgt Van Opstal. "Dat maakt dat bij huizen onder de 200.000 euro de nieuwe regeling van 7 procent gunstiger is."

Volgens het kabinet van begrotingminister Tommelein (Open Vld) is het de bedoeling dat de nieuwe regeling zeker voor de zomer ingaat.

Bron: De Morgen