16-02-2018
16 februari 2018

Vlaams minister voor omgeving Joke Schauvliege wil het gemakkelijker maken om oude bouwmisdrijven te regulariseren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Het is niet de bedoeling dat we alles door de vingers zien."

In Vlaanderen staan er naar schatting zo'n tienduizenden woningen die niet helemaal in orde zijn: er is bijvoorbeeld ooit een schuur of een veranda bijgebouwd zonder vergunning. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil het nu gemakkelijker maken om oude boumisdrijven te regulariseren. "Maar het gaat voor alle duidelijkheid niet om een algemene regularisatie", benadrukt Schauvliege. "Het gaat niet om blinde, bouwkundige amnestie. Niet alles wordt door de vingers gezien."

Voorwaarden
"Het kan niet de bedoeling zijn om plots bouwmisdrijven goed te keuren wanneer men willens nillens een bouwovertreding begaan heeft. Maar we willen een einde maken aan de rechtsonzekerheid." Aan de regularisatie zouden een aantal voorwaarden gekoppeld moeten zijn: de bouwovertreding moet lang geleden - meer dan tien jaar - gepleegd zijn, er mogen geen procedures lopen en de overtreding moet in overeenstemming zijn met de omgeving. Er zal ook nog altijd een toets zijn om te kijken of er geen probleem is met de ruimtelijke ordening. 

Het voorstel van Schauvliege gaat nu naar de Vlaamse regering.

Bron: vrtNWS