23-02-2018

22 februari 2018

De stijgende groei van het aantal appartementen is al jarenlang aan de gang, maar nieuwe cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw tonen nu aan dat de opmars nu ook helemaal is ingezet in kleinere gemeenten. Huizen worden stilaan een schaars goed.

Het is al een tijd aan de gang, maar nu lijkt de opmars van appartementen definitief en onomkeerbaar: sinds 2005 zijn er in ons land meer dan 360.000 appartementen bij gekomen, zowat 6 op 10 ervan werden in Vlaanderen gebouwd. Dat leren cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw, die in De Tijd staan. En wat valt op? Vooral in kleinere gemeenten is de toename van appartementen overduidelijk. En dat over het hele land, van Bredene over Olen tot Bree.

Gezinsverdunning
"Er zijn meerdere redenen. Door de vergrijzing willen heel wat ouderen naar de stad verhuizen, naar een appartement. Maar er zijn ook veel jongeren die eigenaar van een woning willen worden. Ook zij kiezen vaak voor een appartement omdat de grondpijzen sterk zijn gestegen. En ook, er schieten vaak geen gronden meer over waarop nog gebouwd kan worden", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.  

Gezinsbudgetten bepalen alles, maar er is ook een maatschappelijke verklaring, weet Veronique Vanderbruggen van de overkoepelende Confederatie Bouw: "Het valt niet te verbazen. Er is overal gezinsverdunning, dus heb je minder ruimte nodig. Kleiner wonen dus. Die evolutie neemt alleen maar toe." En zijn er regionale verschillen? "Eigenlijk niet. Lange tijd waren enkele de grotere steden en de kuststreek de aantrekkingspolen voor appartementen, maar nu zie je het overal. Limburg en de Kempen bijvoorbeeld zijn volledig mee in de tendens van appartementsbouw."

Inhaalbeweging
De bouwwoede slaat overal toe dus. Dat wijst op een goede economische toestand én is ook wel het gevolg van de lage woonrentes van de voorbije jaren. Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw zag een duidelijke inhaalbeweging: "De kleinere gemeenten zijn niet langer synoniem voor alleen maar huizen. De appartementen hebben hun intrede gedaan."

"De Vlaamse plekken waar het meest appartementen zijn bijgekomen, zijn Bredene, dat is de koploper, Sint-Gillis, Wijnegem, maar ook Bree en heel wat locaties in de Kempen: Olen, Hulshout, Geel, Ravels, Putte, Mol, Arendonk en Oud-Turnhout."

"Op dit moment is zowat 65 procent van de bouwactiviteit voorzien voor appartementen. Maar in sommige landelijke gemeenten is dat aandeel soms zelfs geëvolueerd tot 80 procent. De oppervlakte die voor wonen bestemd is, is in gemeenten vaak beperkt. Dus moet je kleiner bouwen om meer mensen te huisvesten."

Bron: vrt NWS