05-03-2018

28 februari 2018

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil het aantal kachels in Vlaanderen in kaart brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas."

Vorige week kondigde minister Schauvliege (CD&V) op bouwbeurs Batibouw aan dat ze de Vlaming met een premie wil aanmoedigen om een oude, vervuilende kachel te vervangen door een nieuw, milieuvriendelijker exemplaar.

Die premie maakt deel uit van een ‘Green Deal’, met onder meer de producenten. Die moet in het voorjaar worden gefinaliseerd. De minister kon dinsdag nog geen verdere details geven over de premie, maar verklaarde wel dat ze het aantal kachels in Vlaanderen in kaart wil brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas", zei ze.

Bedenkingen N-VA
N-VA uitte in het Vlaams Parlement bedenkingen bij de premie voor de vervanging van houtkachels die Schauvliege wil introduceren. Dat bleek bij een vraag van Wilfried Vandaele (N-VA) en Gwenny De Vroe (Open VLD). N-VA is geen fan van de maatregel. "Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan die geen fijn stof uitstoten, wat men ook beweert", zei Wilfried Vandaele. "Een premie uitloven voor het vervangen van een slecht presterende kachel door één met een iets minder slechte houtverbranding... Ik weet niet of dat een goed signaal is naar mensen die geen hout verbranden. Misschien zouden die dan een nog hogere premie moeten krijgen."

Bron: De Standaard