05-03-2019

Verkooprechten: hier wordt de grens voor de rechtenvermindering met €20.000 verhoogd

05 maart 2019

Sinds 1 juni 2018  is geen sprake meer van het klein en groot beschrijf op basis van het kadastraal inkomen (KI). In de plaats is er een tarief van 7% voor alle gezinswoningen. Bovendien heeft wie een woning koopt voor minder dan €200.000 recht op een rechtenvermindering (korting) van €5.600. Dit komt overeen met een abattement van €80.000. Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) geldt deze korting bij een aankoopprijs tot €220.000. Een vraag die we geregeld krijgen is of de verhoging van de grens met €20.000 ook van toepassing is in de deelgemeenten van deze kernsteden?

Voorwaarden
Om voor de rechtenvermindering in aanmerking te komen moet de koper aan een aantal voorwaarden voldoen. In eerste instantie zijn dat de voorwaarden die zullen gelden voor het 7%-tarief:

  • De koper mag niet voor de geheelheid volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Als de aankoop gedaan wordt door verschillende personen, mogen ze niet samen voor de geheelheid volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond.
  • De koper moet er zich toe verbinden binnen twee jaar na de datum van de authentieke aankoopakte zijn inschrijving te nemen in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister op het adres van de aangekochte woning.
  • Er moeten bepaalde vermeldingen opgenomen worden in de authentieke akte, waaruit blijkt dat de koper beroep wenst te doen op het 7%-tarief en de rechtenvermindering.
  • Het moet gaan om een zuivere aankoop van de geheelheid van de gezinswoning.
  • De aankoop mag geen bouwgrond of een daaraan gelijkgesteld onroerend goed tot voorwerp hebben. Het moet dus echt wel gaan om de gezinswoning. Vervangingsbouw is echter onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk.

Daarnaast mag de verkoopprijs van de woning niet meer bedragen dan €200.000. Houd er daarbij rekening mee dat de Vlaamse fiscus hard wil optreden tegen prijsbewimpeling en steeds het recht heeft om een herschatting uit te voeren, waarbij dan de bekomen waarde geldt als vergelijkingspunt met de grens van €200.000. Art. 2.9.3.0.1, §2 VCF verschaft de Vlaamse fiscus deze bevoegdheid en stelt dat de belastbare basis voor het Vlaams verkooprecht nooit lager mag zijn dan de verkoopwaarde.

Verhoogde grens tot €220.000
De grens van €200.000 wordt echter verhoogd tot €220.000 in bepaalde gemeenten. Daarmee heeft de Vlaamse regering rekening willen houden met de algemeen hogere vastgoedprijzen in de betrokken regio’s. Woningen die er worden aangekocht zullen dus €20.000 duurder mogen zijn en komen alsnog in aanmerking voor de rechtenvermindering. De verhoging geldt in:

  • De centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout, alsook drie bijkomende gemeenten die in deze als centrumstad worden beschouwd, met name Boom, Dendermonde en Vilvoorde
  • De gemeenten van de Vlaamse Rand rond Brussel: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst, alsook Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren