11-04-2019

Lenen voor een huis nooit zo goedkoop

11 april 2019

Wie de voorbije weken een woonkrediet afsloot, deed dat aan historisch lage tarieven.

1,28 procent. Dat tarief kreeg een klant bij KBC voor een hypothecaire lening op 20 jaar met een vaste rentevoet, blijkt uit gegevens van de vergelijkingssite Spaargids.be. Daar kunnen consumenten tarieven die ze van hun bank krijgen melden en vergelijken met wat andere klanten kregen.

"Nooit eerder zagen we zo'n laag tarief voor dat soort lening", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. Eind vorige maand werd met een tarief van 1,29 procent het laagterecord van februari 2016 op de vergelijkingssite geëvenaard, maar het kan dus nog lager. Ook voor hypothecaire leningen op 25 jaar noteert Spaargids.be historisch lage tarieven.

Lage rentebeleid ECB
Ook het onafhankelijke advieskantoor Immotheker noteert historisch lage tarieven (1,53%). Volgens zijn rentebarometer, die de rentestand bij 16 banken opvolgt, bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op 20 jaar 1,78 procent. Je krijgt zo'n tarief alleen als je een goed dossier kunt voorleggen en minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert.

De lage tarieven zijn een gevolg van het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de dalende marktrente. De ECB besliste onlangs om haar beleidsrente dit jaar zeker niet te verhogen. De Belgische tienjaarsrente is sinds begin dit jaar gehalveerd van 0,78 naar 0,40 procent. Daarmee zit ze nog een stuk boven het laagterecord van 2016 (0,101%). Desondanks bereikt de hypotheekrente wel een laagterecord, als gevolg van de concurrentie tussen de banken.

Correct tarief
Volgens KBC zijn de lage tarieven die op Spaargids.be genoteerd worden zeker geen algemene regel. "Wij proberen klanten van de eerste keer een correct tarief te geven. Dat varieert van de ene persoon tot de andere, afhankelijk van het dossier en de persoonlijke situatie", zegt woordvoerster Ilse De Muyer.

Bron: Netto

Lees het volledige artikel.