11-06-2019

Lenen voor woning nooit zo goedkoop

11 juni 2019

Wie vandaag een woonkrediet wil afsluiten, kan dat doen tegen historisch lage tarieven. De gemiddelde vaste rente op 20 jaar bedraagt nu 1,73 procent. Het laagste tarief voor die formule is zelfs 1,49 procent. Al zijn er wel een aantal voorwaarden waarmee je rekening moet houden.

Rente blijft zakken
Het onafhankelijk advieskantoor Immotheker liet weten dat de hypotheekrente de voorbije weken is blijven zakken. Volgens zijn rentebarometer, die de rentestand bij 16 banken opvolgt, bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op 20 jaar 1,73 procent, tegenover 1,78 procent in april. “Het laagste tarief dat we momenteel noteren, is 1,49 procent voor een krediet op 20 jaar met een vast rentetarief”, zegt John Romain van Immotheker.

“Al moeten klanten in ruil voor zo’n lage rente wel minstens 20% van de aankoop zelf financieren en vaak ook een brand- en schuldsaldoverzekering afsluiten bij dezelfde bank”, benadrukt Romain.

In sommige gevallen kan het zelfs nóg lager. Bij KBC bijvoorbeeld, zo stelt Spaargids.be, werd onlangs 1,28% voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet toegekend. De lage woonkrediettarieven zijn een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank en de dalende marktrente. De gemiddelde aflossing van koppels blijft weliswaar ongeveer stabiel. Nu betalen ze 1.058 euro per maand, in 2007 was dat 1.010 euro. Toen bedroeg de gemiddelde hypotheekrente nog 4,6%.

(Bron: Het Laatste Nieuws)