12-08-2019

Recordaantal nieuwe woonleningen afgesloten

12 augustus 2019

De banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 70.000 woonleningen goedgekeurd, goed voor een bedrag van 9,3 miljard euro. Dat is een record voor een tweede kwartaal, dankzij de lage rentevoeten. Door de lage rente kiezen Belgen ook vooral voor vaste rentevoeten.

De Belgische banken hebben van april tot en met juni 69.753 hypothecaire kredieten verstrekt, vooral om een woning te kopen, te bouwen of te verbouwen. Dat waren er ruim 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het totale bedrag van de leningen is met meer dan 12 procent gestegen naar 9,3 miljard euro.

"De stijging is zowel voelbaar bij kredieten voor de aankoop, voor de bouw als voor de renovatie van een woning", zegt Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), die lid is van bankenkoepel Febelfin.

Van Bulck verwijst voor de toename naar de lage rentevoeten. "Die hebben, net als de voorbije jaren, een sterk ondersteunend effect gehad op de kredietaanvragen en de kredietverlening", luidt het.

In juni was er bijvoorbeeld sprake van een rentevoet van 1,55 procent voor kredieten met een jaarlijks veranderlijke rentevoet en van 1,79 procent voor kredieten waarbij de rentevoet minstens 10 jaar vastligt.

Vaste rentevoet
Door de lage tarieven kiezen ook meer mensen voor een zo goed als vaste rentevoet. In het tweede kwartaal was dat het geval bij acht op de tien hypothecaire kredieten: 69 procent koos een volledig vaste rentevoet.

Nog eens 10 procent ging voor een weliswaar veranderlijke rentevoet, maar waarbij de startrente minstens 10 jaar vastgeklikt wordt. Een jaarlijks veranderlijke rentevoet werd nog maar in 2,6 procent van de gevallen gekozen (tegen 6 procent in het eerste kwartaal van 2019).

Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning steeg in het tweede trimester lichtjes, tot 161.000 euro. Voor de bouw van een woning werd gemiddeld ruim 175.000 euro geleend, en voor aankoop + renovatie was dat ongeveer 190.000 euro.

(Bron: vrtnws)