07-10-2019

Febelfin: "Wie nu nog een huis koopt, rekent best niet meer op de woonbonus"

07 oktober 2019

Wie nu nog een woning koopt, en nog aan het hele paperassenwerk bij notaris en bank moet beginnen, moet niet meer rekenen op de Vlaamse woonbonus. Dat laat bankenfederatie Febelfin weten. De tijdspanne om de akte nog vóór het einde van het jaar te tekenen, is volgens Febelfin-topman Karel Van Eetvelt te kort.

Misschien nog een waterkansje, dat geeft Febelfin-topman Karel Van Eetvelt mensen die nu nog moeten beginnen aan de aankoop van een huis en die nog hopen op de Vlaamse woonbonus. De Vlaamse regering schaft die woonbonus af voor alle aktes die getekend worden vanaf 1 januari 2020. En dat betekent dat de tijdspanne om nog vóór het einde van het jaar de notarisakte te tekenen te kort aan het worden is, zegt Van Eetvelt in 'De ochtend' op Radio 1.

"Je hebt aan de ene kant een krediet nodig - en al het paperassenwerk dat je daarvoor moet doen bij de bank - en aan de andere kant moet je de akte bij de notaris laten verlijden. Samen neemt dat ongeveer 3 maanden in beslag. Dat betekent dat wie nu nog moet starten, niet meer van de woonbonus zal kunnen genieten", zegt Van Eetvelt.

Rush op huizen vermijden
Een kleine opening wil hij nog wel laten: "In het allerbeste geval: als je dat deze week nog doet, heb je misschien nog kans, maar ik vind het gewoon niet verstandig."

Van Eetvelt geeft toe dat banken en notarissen geen zin hebben in een plotse rush op woningen. "Wij zitten niet te wachten op een oververhitting van die markt. We hebben bij de nieuwe minister gepleit dat er heel snel duidelijkheid komt. En dat ook duidelijk is dat mensen die nu nog moeten beginnen eigenlijk te laat zijn en dus niet meer van die woonbonus gaan kunnen genieten."

Bron: vrtNWS

Lees het volledige artikel.