Omdat het belastingvoordeel op een lening voor de eigen woning binnenkort verdwijnt, kochten een pak mensen nog snel een eigen stekje in Vlaanderen. Notarissen ontvingen net na de aankondiging van de nieuwe regels tot twee keer zoveel kopers en verkopers als het jaar voordien.
Voor een belastingaftrek die over de hele looptijd van je lening in de tienduizenden euro’s kan oplopen, zou je toch ook wat extra moeite doen? Dat is precies wat er gebeurde in de weken nadat het Vlaams regeerakkoord werd afgeklopt.
Een van de opvallendste maatregelen was dat de woonbonus in Vlaanderen vanaf 1 januari verdwijnt. Die staat mensen met een lening voor hun eigen woonplaats toe hun afbetaling in te brengen als belastingvermindering. Voor een samenwonend koppel gaat het in de eerste 10 jaar van de lening om een fiscaal cadeau van bijna 1.000 euro per jaar.
Overuren en weekendwerk
“De cijfers zijn erg duidelijk: sinds een week of drie is het aantal compromissen weer gedaald naar een gewoon niveau”, stelt woordvoerder Bart van Opstal van de notarissenvereniging. De notarissen vergeleken de weken na het Vlaams regeerakkoord met dezelfde weken een jaar eerder: de voorspelde stormloop was er wel degelijk. En er is goed nieuws: “De mensen die in oktober langskwamen voor hun compromis zullen voor 1 januari hun akte krijgen”, aldus Van Opstal.
De oplossing om dat allemaal aan te kunnen? Overuren, weekendwerk en prioriteiten stellen. “De vastgoeddossiers zijn superdringend en krijgen voorrang. Mensen die bijvoorbeeld een schenking willen registreren moeten wachten tot januari. Daarvoor is het belastingtarief toch hetzelfde. Gelukkig hebben mensen daar veel begrip voor.”
Het grootste verschil was er in de eerste week van november. Toen werden ruim twee keer zo veel compromissen ondertekend als in dezelfde week in 2018. Omdat zoveel mensen toen plankgas gaven ligt het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen op dit moment iets lager dan dezelfde weken in 2018. Samengeteld werden sinds het Vlaams regeerakkoord tot zondagavond 57.560 compromissen ondertekend. Dat zijn er 28,4 procent of ruim een kwart meer dan vorig jaar.
Bron: De Morgen