02-01-2020

Verlaagde registratierechten op een eigen woning worden met jaar verlengd

Nieuws 2 januari 2020

De termijn voor het krijgen van de verlaagde registratierechten op een eigen woning wordt verlengd van twee tot drie jaar. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op een schriftelijke vraag van Sarah Smeyers (N-VA).

Vorig jaar werden de verlaagde registratierechten vastgelegd op 7 procent. Vanaf 1 januari werd dat verlaagd naar 6 procent. Daarvoor moet de koper zich echter binnen de twee jaar inschrijven op het adres van die woning. Dat blijkt soms krap. “De minister kondigde daarom aan om initiatief te nemen en die termijn te verlengen tot drie jaar”, zegt Smeyers.

Vertraging

“Om bepaalde redenen gebeurt het soms dat de kopers niet tijdig hun woning kunnen betrekken en dus de termijn van twee jaar wordt overschreden. Denk bijvoorbeeld aan het niet tijdig afleveren van vergunningen of aan vertraging bij de uitvoering van de renovatiewerken.”

Geen van die zaken kan worden ingeroepen als overmacht en dus vervalt het voordeel. Bovenop de verhoging van het tarief van 6 procent naar 10 procent komt nog eens een boete.

De regeling is sinds juni 2018 van kracht. De eerste termijnen zijn dus nog niet afgelopen.

(Bron: Het Nieuwsblad)