13-01-2020

Vlaamse regering waarschuwt voor valse controleurs van rookmelders

Nieuws 13 januari 2020

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. In de media werd afgelopen dagen melding gemaakt van mensen die van deur tot deur gaan en beweren deze verplichting te controleren. De Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele roept op aandachtig te zijn en altijd om een legitimatie te vragen.

“Vlaanderen heeft geen controleurs van rookmelders op pad gestuurd. We controleren de rookmeldersverplichting uitsluitend in het kader van een volledig woningkwaliteitsonderzoek. Alleen woningcontroleurs die zijn aangewezen door de burgemeester of het agentschap Wonen-Vlaanderen voeren deze woningkwaliteitscontroles uit", aldus Diependaele.

Die controleurs maken daarvoor meestal op voorhand een afspraak met de bewoners. "Zo’n onderzoek gebeurt bijvoorbeeld naar aanleiding van een aanvraag voor huursubsidie of in een procedure tot ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring. In het kader van een strafrechtelijk onderzoek worden er wel woningcontroles uitgevoerd zonder voorafgaande afspraak met de bewoners. In dat geval zullen zowel de woningcontroleur als de wooninspecteur zich legitimeren. Vraag dus altijd naar de legitimatie als iemand onaangekondigd voor je deur staat."

Bron: persbericht kabinet Diependaele